Teknoloji

Pilotların neden sakalı olmaz? Cevap sandığınız gibi değil…

Yerden on bin metre yüksekte uçmak, alışkın olmadığımız pek çok fiziksel tepkiyi de hesaba katmayı gerektiriyor. Bu yüzden yolcu uçaklarında, pek anlam veremediğimiz ama aslında hayati öneme sahip detaylar var. Örneğin kabin pencerelerindeki küçük delikler…

Peki, pilotların neden sakal uzatmadıklarını hiç merak ettiniz mi? Uzun sakala sahip bir pilotu neredeyse hiç göremezsiniz. Bunun nedenini merak edenlerin merakını giderecek bir cevabımız var.

Aslında dünyada pek çok havayolu, hem uçuş ekibinin hem de özellikle pilotların sakal bırakmasını kesin olarak yasaklıyor. Pilotların ve erkek uçuş ekibinin, uçuştan önce mutlaka temiz bir sakal tıraşı olması gerekiyor ve bunun nedeni, yolculara karşı daha saygın bir imaj vermek değil.

Havacılık alanında yapılan araştırmalarda, acil durumlarda yüze takılan oksijen maskelerinin sakallı yüzlerde yeterince etkili olmadığı anlaşılmış. Yani sakallar, pilotun ciğerlerine ve beynine gitmesi gereken oksijenin, maskenin altından uçup gitmesine sebep oluyor zira bu acil durumlarda kabin basıncı düştüğü için, maskedeki oksijen buruna değil, bulduğu en ufak delikten maske dışına kaçmaya meyilli oluyor.

Uçakta oksijen maskesi takmanız gereken acil bir durumda kimse pilotun yüzündeki sakallar yüzünden oksijen alamayıp bayılmasını istemeyecektir.

%67 daha az oksijen

Araştırmalardan biri, oksijen maskelerinin altında sakal bırakan yolcularda yüzde 16 ile 67 arasında sızıntı olduğunu buldu. Üstelik acil durum nedeniyle ağır stres ve hatta koşturmaca yaşayan mürettebatın oksijene çok daha fazla ihtiyacı oluyor ki, yeterince oksijen alamadıklarında insanların bayılmaları için saniyeler yeterli.

Tabi, pilotlar için söz konusu olan risk, yolcular için de geçerli. Eğer uçakta oksijen maskesi takmanız gereken acil bir durum yaşarsanız ve uzun sakallarınız varsa, oksijen kaybını önlemek için maskeyi yüzünüze çok sıkıca bastırmanızı tavsiye ederiz. Bu kaçağı tamamen engellemese de bir miktar azaltacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu