Oylarını sosyal medyada paylaşanlar seçim suçu işliyor.
14 Mayıs seçimleri yaklaşırken seçim suçları konuşulmaya başlandı. Seçmen, seçim görevlileri ve partiler dahil herkesin seçim kurallarına ve yasaklarına uyması gerektiğini belirten Avukat Seçkin Unutan Ersözlü, seçim sürecinde işlenebilecek olası kabahatlere dikkat çekerek, şunları söyledi: Açıklama yaptı.
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri yaklaşırken bu döneme özgü bazı hatalar ve cezalar da gündemde. Diğer suçlardan farklı olarak seçim devrelerinde işlenen seçim hataları ve bu suçlara uygulanabilecek cezai yaptırımlar 298 sayılı Seçimlerin Temel Kararları ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un “Seçim Suçları ve Cezaları” bölümünde düzenlenmiştir. Seçimlerin özgürlük, eşitlik ve inanç ortamında yapılmasını amaçlayan bu Kanuna göre, seçim sırasındaki bazı fiil ve eylemlerin niteliğine göre idarî para cezası ve beş yıla kadar hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanabilecektir. süreç ve seçim günü. Örneğin, seçim günü yetkili kurulların kararlarına uymayan seçmenlere idari para cezası veriliyor. Seçim günü tekrar oy kullanan ve sandığı çalanlara 5 yıl hapis cezası verilebilecek. Avukat Nadir Unutan Ersözlü, 14 Mayıs 2023’te yapılacak seçim sürecinde görülebilecek hatalara dikkat çekti.
Seçimlerin güven ve eşitlik ortamında yapılmasının toplumsal barış açısından önemine dikkat çeken Av. Nadir Unutan Ersözlü, “Bu konuda seçmene büyük görev düşüyor. 298 Sayılı Seçim Kanunu’nda belirtilen idari para veya hapis cezalarına ilişkin cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için seçmenlerin seçim sürecinde ve seçim sürecinde dikkatli ve titiz olmaları gerekmektedir.
Sahte seçmen kütüğü çıkaranlara verilecek cezalar artırılıyor
İlgili Kanunda seçimin kesinleştiği tarih ile oy verme gününün ortası arasındaki süreçte değerlendirilmesi gereken seçim suçlarına değinen Av. Nadir Unutan Ersözlü, şu bilgileri paylaştı: “Seçim yasaklarına oy verme günü ve öncesinde uymayanlar ile yasak propaganda yapanlara çeşitli yaptırımlar uygulanabiliyor. Örneğin, seçim propagandasına engel olmak ve seçim propagandası matbaalarının yayınlanmasına veya duyurulmasına engel olmak veya yok etmek seçim kabahati kapsamındadır. Bu hatayı yapanlar altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca, tamamen veya kısmen geçersiz olan seçmen kütüğü veya seçmen listesini düzenleyen, bozan, çalan veya yok edenlere verilecek ceza, Türk Ceza Kanununun “belgede sahtecilik” suçuna ilişkin kararlarına göre yarı oranında artırılır. Kanunda belirtilen heyetlerin toplanmasına veya görevlerinin ifasına mani olanlara iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. Seçmen kütüğüne kaydedilme hakkı olmayan veya seçmen kütüğüne kaydedilme hakkı olmayan seçmenin adını yazmayan veya kayıtlı olduğu halde silinmesi gereken seçmenin adını silmeyenler Silinmeyen veya silinmemesi gerektiği halde o seçmenin adını silenler bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Oylarını sosyal medyada paylaşanlar seçim suçu işliyor.
avlanmak Nadir Unutan Ersözlü, çeşitli cezalara konu olabilecek diğer seçim hatalarından bazılarını ise şöyle sıraladı: Müdahale öneren, öneren veya müdahaleye teşebbüs edenler seçim suçu işliyor. Mükerrer oy kullanma, seçmenin gıyabında oy kullanma, sandık çalma, seçim tutanağında tahrifat yapma, haksız oy elde etmek için menfaat sağlama, seçmenin oy kullanmasını engelleme, silah taşıma gibi fiil ve eylemler seçim kapsamında seçim hatası olarak değerlendirilir. kanun. Bu suçları işleyenler, idari para cezasından çeşitli sürelerle hapis cezasına kadar bir dizi yaptırımla karşı karşıya kalabilir.”
“Seçim denemeleri hafife alınmamalı”
Seçimlerin eşitlik ve inanç ortamında yapılabilmesi için seçmenin seçim yasaklarına ve kurallarına uymasının önemine vurgu yapan Av. Nadir Unutan Ersözlü, “Seçim suçları sadece seçim dönemlerinde gündeme geldiği için uygulama kapsamı ve süresi dar ve az biliniyor. Ancak bilerek veya bilmeyerek seçim suçu işleyenler, seçimden sonra sürpriz yargılamalara, para cezalarına ve hapis cezalarına maruz kalabilir. Seçim suç süreçlerinden de gördüğümüz kadarıyla seçim davaları önemli bir oranda. Bu nedenle seçmenler, seçime katılanlar ve siyasi partiler seçim suçları konusunda bilinçlendirilmelidir.