Ekonomi

Kömür enerjili üretim artarken, küresel çelik sektörünün yeşil dönüşümü gecikiyor-GEM

Foreks – Yeni bir araştırma, özellikle büyük çelik üreticileri Hindistan ve Çin’de yılda 303 milyon ton kadar yüksek emisyonlu yeni yüksek fırın kapasitesinin geliştirilme aşamasında olduğunu ve 2030 yılına kadar üretimin büyük çoğunluğunu oluşturmaya devam edeceğini ortaya koydu.

ABD merkezli Global Energy Monitor düşünce kuruluşu, çelik üretiminin iklim değişikliğine yol açan toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık %11’inden sorumlu olduğunu ve küresel çelik talebinin 2030 yılına kadar 2 milyar tonu aşacağını belirtti.

GEM, daha temiz elektrik ark ocağı teknolojisinin o zamana kadar %24 artması beklenirken, yüksek fırın kapasitesinin %7 artacağını ve toplam küresel üretimin %64’ünü oluşturacağını belirtti.

Düşünce kuruluşu, geliştirilmekte olan tüm yeni kömür bazlı yüksek fırın kapasitesinin %57’sini oluşturan Hindistan’ın atacağı adımların “dünyanın en kirletici endüstrilerinden birinin yeşillendirilmesinde” çok önemli olacağı uyarısında bulundu.

Raporun yazarlarından Astrid Grigsby-Schulte yaptığı açıklamada, ”Hindistan şu anda küresel çelik karbonsuzlaştırmasının öncüsü konumunda” dedi.

Çelik endüstrisinin eylemleri, sektörün Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2030 yılına kadar fırınların %38’ini elektrik ark ocağına dönüştürme hedefine ne kadar yaklaşacağını belirleyecek.

GEM verilerine göre, dünyanın en büyük çelik üreticisi olan Çin geçen yıl yaklaşık 21 milyon ton yeni yüksek fırın kapasitesi inşa ederken, Hindistan 10 milyon ton daha ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu